Consulta pública prèvia sobre Pla Especial Urbanístic per a la regulació de les instal·lacions d'energies renovables en sòl no urbanitzable al municipi de Sant Cugat Sesgarrigues

PUBLICACIÓ: 11 de juliol de 2024
TERMINI DE PRESENTACIÓ DE PROPOSTES, CONSIDERACIONS I SUGGERIMENTS: del 12 de juliol fins al 12 d’agost de 2024 ambdós inclosos.
 
Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa 
 
El planejament vigent a Sant Cugat Sesgarrigues és el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central (CTUCC) el 22 de febrer de 2007 i publicat el 25 de maig de 2007. 
 
El POUM de Sant Cugat Sesgarrigues és anterior als darrers instruments normatius sorgits per a fer front a l’emergència climàtica que són la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, el Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables i el Decret Llei 24/2021, de 26 d’octubre, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades, així com les posteriors modificacions d’aquests de data 29 de desembre de 2021. El POUM de Sant Cugat Sesgarrigues no s’adequa a la recent normativa per a fer front a l’emergència climàtica i a l’impuls de les energies renovables, i a més no aprofundeix en la regulació normativa dels sistemes de serveis tècnics consistents en instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables. 
 
Posterior a l’aprovació definitiva del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues, es van aprovar les següents modificacions puntuals: 
 
- Modificació puntual del Pla d'ordenació urbanística municipal per a la supressió de la traça de l'alternativa a l'autovia A-7 (aprovació definitiva 08/06/2017). 
- Modificació puntual del Pla d'ordenació urbanística municipal per a la modificació de l'article 138 de la normativa per a regular la zona d'indústria aïllada de gran dimensió (nova clau 5B-2) (aprovació definitiva 01/02/2021). 
 
La normativa urbanística del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues en l’article 34 estableix que les noves construccions han de preveure, sempre que sigui possible els espais i condiciones tècniques suficients per ubicar instal·lacions receptores d’energia solar i altres energies alternatives. 
 
La normativa urbanística del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues en l’article 171 estableix els usos permesos en el sòl no urbanitzable, els quals es regularan per l’article 47 del Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, el qual va ser derogat pel Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme. L’article 47 del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost estableix que el sòl no urbanitzable pot ser destinat a activitats o equipaments d’interès públic que s’hagin d’emplaçar en medi rural. Entre aquestes activitat i equipaments, l’apartat 47.d inclou les instal·lacions per a serveis tècnics com la producció d’energia a partir de fonts renovables i altres instal·lacions ambientals d’interès púbic. 
 
La normativa urbanística del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues en l’article 174 estableix les condiciones per la rehabilitació i reconstrucció de masies i cases rurals, entre les quals que en el cas de millorar el subministrament energètic, es recomana l’ús d’energies alternatives i renovables. 
 
La normativa urbanística del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues en l’article 175 estableix les actuacions d’interès públic que són admeses en sòl no urbanitzable d’acord amb l’article 47.d del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost. 
 
El POUM de Sant Cugat Sesgarrigues és anterior als darrers instruments normatius sorgits per a fer front a l’emergència climàtica que són la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, el Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables i el Decret Llei 24/2021, de 26 d’octubre, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades, així com les posteriors modificacions d’aquests de data 29 de desembre de 2021 i de data 17 de maig de 2022, que estableixen mesures d’agilització en els procediments relatius a projectes d’energies renovables i mesures de flexibilització per a la implantació de plantes solars fotovoltaiques en sòl agrícola i forestal i la Llei 3/2023, del 16 de març, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023. 
 
El POUM de Sant Cugat Sesgarrigues no s’adequa a la recent normativa per a fer front a l’emergència climàtica i a l’impuls de les energies renovables i, a més, no aprofundeix en la regulació normativa de les infraestructures de serveis consistents en instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables. 
 
Per a poder adaptar el planejament municipal vigent a aquests canvis normatius i poder resoldre les mancances de regulació de determinats aspectes del sòl no urbanitzable, l’Ajuntament tramita aquest Pla Especial Urbanístic. 
 
Cal tenir en compte que la disposició addicional primera del Decret Llei 24/2021 preveu la formulació del Pla territorial sectorial per a la generació elèctrica eòlica i fotovoltaica, les seves línies d’evacuació i els seus elements d’emmagatzematge, el qual determinarà la producció d’energia de cada comarca en funció de la seva demanda i tenint en compte criteris de solidaritat intercomarcal per assolir els objectius a nivell del conjunt de Catalunya. D’aquesta manera, l’OCCC considera que el present Pla Especial Urbanístic tindrà una vigència provisional i recorda que haurà d'adaptar-se properament a les prescripcions d’aquest futur Pla territorial sectorial.
 
Necessitat i oportunitat de la norma 
 
L’abast del present Pla Especial Urbanístic és el sòl no urbanitzable del terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues, el qual està ordenat pel Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) de Sant Cugat Sesgarrigues, aprovat el 22 de febrer de 2007 i publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 25 de maig de 2007. 
 
El PEU vol regular l’ús consistent en instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables (eòlica, fotovoltaica i altres) en el sòl no urbanitzable al terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues. El sòl no urbanitzable ocupa una superfície de 508,43 ha, el qual representa el 81,57% del total de la superfície del terme municipal. El sòl no urbanitzable es divideix en 4 qualificacions: “Valor agrícola” (NU-1), “Protecció paisatgística” (NU-2), “Protecció del nucli urbà” (NU-3) i “Protegit d’interès ambiental” (NU-4). A les qualificacions NU-1, NU-2 i NU-3 són admeses les actuacions d'interès públic definides per l’article 47 del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme i per l’article 175 del POUM de Sant Cugat Sesgarrigues. 
 
Segons l’establert pel POUM de Sant Cugat Sesgarrigues a l’article 175, entre les activitats d’interès públic s’inclouen les instal·lacions i les obres necessàries per a serveis tècnics com la producció d’energia a partir de fonts renovables, d’acord amb l’establert a l’article 47 del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme. Tot i que el planejament vigent contempla aquestes instal·lacions, no es regulen específicament en les diferents qualificacions urbanístiques del sòl no urbanitzable en el POUM de Sant Cugat Sesgarrigues. 
 
Tenint en compte aquestes circumstàncies, es proposa la regulació de l’ús de les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables en sòl no urbanitzable. Per a la seva regulació es definiran els emplaçaments òptims i compatibles per a la seva instal·lació, en coherència amb la realitat del municipi i el principi de desenvolupament sostenible local, a més de garantir la protecció dels interessos locals del sòl no urbanitzable i donar compliment de la normativa vigent. 
 
Objectius de la norma 
 
L’objecte del present Pla Especial Urbanístic, en endavant PEU, és regular en el sòl no urbanitzable l’ús consistent en instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables (eòlica, fotovoltaica i altres) al terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues davant la necessitat justificada de contribuir a l’assoliment dels objectius fixats per la Llei del canvi climàtic, però també tenint en compte criteris ambientals, urbanístics i paisatgístics per a preservar la identitat i els valors més rellevants del terme municipal. 
 
L’assoliment de l’objectiu general del PEU es basa en analitzar en detall les característiques, les problemàtiques i les potencialitat del terme municipal, per a definir els emplaçaments òptims per a la implantació d’un determinat ús d’interès públic que esdevé necessari per a l’assoliment de beneficis globals i que cal implantar en coherència amb la realitat i el principi de desenvolupament sostenible local, tenint en compte els següents objectius específics: 
 
Avaluar el compliment de les directrius, dels objectius i dels criteris del planejament territorial i director, així com d’aquells instruments de planificació l’àmbit del qual inclogui el municipi de Sant Cugat Sesgarrigues. 
Avaluar i preveure les zones del municipi on permetre o no les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables considerant que cal salvaguardar els interessos locals de protecció del sòl no urbanitzable i en concret: 
 
- Conservar els sòls l’afectació als sòl d’elevada capacitat agrològica. 
- Reduir l’afectació als terrenys de valor natural elevat evitant la pèrdua de la base del seu valor. 
- Evitar l’afectació als connectors ecològics. 
- Evitar l’afectació sobre les espècies amenaçades o especialment vulnerables als parcs eòlics i als punts estratègics per al pas migratori de les aus, així com evitar les àrees crítiques de les rapinyaires amenaçades. 
 
Determinar la compatibilitat de les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables amb la definició i els objectius de protecció de les diferents claus urbanístiques del POUM i tenint en compte la normativa vigent per a fer front a l’emergència climàtica i el planejament supramunicipal. 
Definir un règim específic per a la implantació del nou ús en aquells indrets on s’hagi determinat com a ús admès i compatible. 
 
Solucions alternatives 
 
Respecte a com regular el Sòl No Urbanitzable per a la regulació de les instal·lacions d’Energies Renovables es podria haver optat per desenvolupar o tramitar una altra figura de planejament urbanístic, no obstant això, des de l’Ajuntament es va optar per tramitar un Pla Especial.
Darrera actualització: 11.07.2024 | 12:11
Darrera actualització: 11.07.2024 | 12:11