L’arribada de la Festa Major simbolitza, entre moltes d’altres coses, la celebració de l’estiu i la majoria de persones l’esperem amb emoció. Una part cabdal de la festa per als més joves és l’empalmada. És gairebé un ritual d’iniciació a les sortides nocturnes i a l’anar a dormir tard. Les famílies que tenim o hem tingut adolescents a casa, sabem que és pràcticament inevitable i en ocasions, el vivim amb una certa angoixa.
L’adolescència és l’etapa vital on es desenvolupa la capacitat de sentit crític, on pren protagonisme l’experimentació amb els límits i té lloc la recerca de la identitat pròpia. Per això en aquest moment, com a pares i mares, ens poden preocupar alguns comportaments i també el consum de substàncies tòxiques.
Acompanyar filles i fills en aquesta etapa suposa un repte, però no un impossible. La Festa Major és una oportunitat per treballar des de les famílies la responsabilitat en el consum dels i les menors d’edat, doncs sovint són les primeres sortides que una persona jove fa a la seva vida.
El consum d’alcohol en el col·lectiu jove forma part d’un procés d’experimentació i de fer-se camí cap a l’edat adulta. L’alcohol és una substància molt present en la nostra cultura, el seu consum gaudeix d’una gran acceptació social, fet que afavoreix que moltes persones joves no associïn el consum d’alcohol amb la idea de risc i es percebi com un fet absolutament normal sense tenir present que és una droga que genera greus problemes tant en l’àmbit de la salut com el social. Estudis recents mostren que el consum d’alcohol que la persona jove realitza sol ser un consum abusiu en un període de temps curt, en espais oberts, normalment de nit i en companyia de les seves amistats.
No podem oblidar que l'elevat consum de begudes alcohòliques és un dels principals factors afavoridors de l'aparició de problemes socials i de salut. La importància d'aquests problemes guarda correlació amb el nivell del consum per habitant, i es constata que el consum de risc entre els joves catalans ha augmentat considerablement en els darrers anys, tot i que també volem destacar que la tendència general és la reducció del consum de drogues per part de la població jove.
El cos d’un menor d’edat no està físicament tan preparat per assimilar l’alcohol com el d’un adult (mida més petita, sistema nerviós més vulnerable, menys capacitat per metabolitzar, etc.) i el consum d’alcohol en l’adolescència interfereix en el creixement, la nutrició i el desenvolupament de la personalitat. De la mateixa manera, redueix les capacitats d’aprenentatge, les habilitats socials i intel·lectuals, la sexualitat, etc. També afecta l’autonomia de criteris i la independència.
A tenir en compte que la llei 20/1985 sobre prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència s’ha modificat i amb la nova llei 3/2023 s’incorpora la prohibició de l’adquisició de begudes alcohòliques per part de majors d’edat per a proporcionar-les a menors d’edat o facilitar-ne el consum.
Parlar amb tranquil·litat i sense alarmisme de tots aquests aspectes amb els nostres fills i les nostres filles, els ajudarà a no banalitzar els consums excessius i a aprendre amb més facilitat a fer un consum responsable.
Algunes idees per treballar aquesta responsabilitat poden ser:
Tingues en compte que no hi ha una edat concreta per començar a sortir de festa, valorar la maduresa del teu fill/a i en funció de com assumeix altres responsabilitats pren la decisió. Una persona és responsable en el consum si sap ser responsable en altres esferes de la seva vida.
Reflexiona com a pare-mare quin model de consum i quina opinió vols oferir sobre el tema, no parlar-ne no evitarà que en consumeixi. És recomanable transmetre una idea de prudència i de preocupació vers la salut del teu/va fill/lla.
Potser quedar a una certa hora de la nit amb el teu fill o filla pot fer que faci un consum més prudent.
Recordar que la millor festa és la que acaba bé per a tothom, ni tothom beu ni és obligatori fer-ho per passar-ho bé.
Assumeix que l’adolescència és moment també d’equivocar-se, l’acompanyament que es faci des de la família en la reflexió dels errors és important i ajudarà a no repetir-los.
Aprofita els recursos que disposes al teu territori, teniu un Servei d’Assessorament Familiar Sobre Alcohol Altres Drogues gratuït que atén setmanalment en un espai neutre com és l’ambulatori, pots demanar cita prèvia al 93 118 40 05.
Però sobretot, gaudeix de la Festa Major amb seny i responsabilitat i sigues un bon exemple per als teus fills i filles.